Referenciáink

Gipszkarton készítés

Sikondai családi ház átlakítása

Építőmesteri munkák

Építőmesteri munkák

Ácsmunka

Telephely építése Bátaszéken

Generál kivitelezés

Sikondai családi ház átlakítása

Csarnoképítés

Telephely építése Bátaszéken

 

Így építsünk szökőkutat a kertben! Akár szaktudás nélkül

Egy igazán szép és modern kertnek mára szinte elengedhetetlen részévé vált a víz, legyen szó egy kisebb tóról vagy szökőkútról. Ez persze nem is csoda, hiszen a víz közelsége, csobogásának hangja a természet egy szeletét csempészi otthonunk közelébe, valamint nyugtatólag hat idegrendszerünkre is.

Kisebb kerti szökőkutak készítése viszonylag egyszerűen és olcsón kivitelezhető, akár szaktudás nélkül is. A szökőkutak formáját tekintve végtelenek a lehetőségeink, éppen ezért ebben a cikkben nem egy konkrét fajtát szeretnénk bemutatni, sokkal inkább gyakorlati tanáccsal igyekszünk szolgálni a megépítést és karbantartást illetően.

A víztároló
Mindenekelőtt egy olyan edényre vagy nagyobb tárolóegységre van szükségünk, ami víztartó. Ez különösen fontos, hiszen ha a víz elszivárog, akkor tönkremegy a szivattyú. Sokan előszeretettel alkalmazzák a cserépedényeket erre a célra, ám azok nem minden esetben képesek megtartani a vizet, és ez sokszor szokott gondot okozni. Habár a cserépedények igazán remekül mutatnak egy csobogó részeként, mégis elővigyázatosan kell őket alkalmaznunk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelően víztartó-e az edényünk, akkor érdemes a belsejét olyan anyaggal ellátnunk, ami biztosan nem engedi elszivárogni a csobogó lényegét, a vizet. Erre a célra lehet kapni flakonos kiszerelésű kezelő szereket is, de lényegében egy fólia is tökéletesen megfelel a célnak.

Aki nem edényben vagy víztárolóban gondolkodik, hanem a talajba süllyesztett nagyobb és egyedi formájú – már-már tószerű – szökőkút az álma, annak valamivel mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ám ez sem olyan hatalmas kiadás. Tudunk venni kisebb előre gyártott tómedreket is erre a célra, például egy körülbelül 1 négyzetméter széles, 40 cm mély polietilén tómeder 8 ezer forintnál kezdődik. Nyilvánvalóan a mérettel együtt az ár is nő: egy 4 négyzetméteres, 60 cm mély tómeder ára már az 50 ezer forintot is elérheti.

Aki azonban nem szereti, ha behatárolják kreativitását, annak a tófólia lesz az ideális megoldás. Ennek sincs eget rengető ára, a legolcsóbb fajtának akár 400 forintért is megvásárolhatjuk négyzetméterét, de aki tartósabb megoldást keres, annak sem kell ezer forintnál többet adnia egy négyzetméter tófóliáért. A fólia telepítésekor különösen ügyeljünk arra, hogy miután kiástuk a nekünk tetsző formájú medret, körülbelül 4-5 cm vastagon szórjuk be apró szemcsés homokkal. Erre azért van szükség, hogy a fóliát erre a puha ágyra teríthessük, megvédendő ezáltal az esetleges mechanikai sérülésektől. A széleknél földdel és kövekkel rögzítsük a fóliát az elmozdulás ellen.

Forrás: epitinfo.hu


TOvábbi híreink>>

Minden jog fenntartva! - TP Budai Kft. weboldal készítés: http://webatta.hu