Referenciáink

Gipszkarton készítés

Sikondai családi ház átlakítása

Építőmesteri munkák

Építőmesteri munkák

Ácsmunka

Telephely építése Bátaszéken

Generál kivitelezés

Sikondai családi ház átlakítása

Csarnoképítés

Telephely építése Bátaszéken

 

Az olcsó klíma többe kerül, mint a drága

Hihetetlenül felüdítő érzés egy forró nyári napon a fullasztó hőségből klimatizált otthonunkba lépni. Aki egyszer már megtapasztalta ezt a „luxust”, az többé nem akar lemondani róla. Mégis évről-évre egyre többe kerül a klímaberendezés üzemelése, így sokan kénytelenek kompromisszumokat kötni a spórolás javára. Most azokat a módszereket mutatjuk be, amelyekkel úgy spórolhatunk, hogy közben zavartalanul élvezzük a klíma előnyeit.

A spórolás vásárlásnál kezdődik!
Egyre többen vannak, akik a szórólapok reklámjai alapján döntik el, milyen készüléket fognak vásárolni. Természetesen ezekkel a prospektusokkal nincs semmi baj, hiszen a multikban is forgalmaznak megbízható, jó minőségű klímaberendezéseket, ugyanakkor tudnunk kell, hogy a szórólap elsődleges funkciója, hogy becsábítson minket az üzletbe. Ennek megfelelően a legkedvezőbb árú termékek kerülnek bele ezekbe az ismertető anyagokba, amik bár lehetnek jók, nem biztos, hogy megfelelnek a mi igényeinknek, illetve a hűtendő helyiségek adottságainak. Ezért aztán nagyon sok otthonban találunk alulméretezett készülékeket, amelyek egész nap csúcsjáraton üzemelnek, így nem csak várható élettartamuk rövidül le, de eszeveszett tempóban pörgetik a villanyórát is.

Ehelyett az első utunk olyan szakemberhez vezessen, aki fel tudja mérni, mekkora teljesítményű készülékre van szükségünk a lakás levegőjének hűvösen tartásához. Valószínűleg nagyobb teljesítményű készüléket fog ajánlani, mint amit a szórólapon láttunk, ami természetesen drágább is lesz. A kicsit túlméretezett készülék azonban sokkal olcsóbban tud üzemelni, tekintve, hogy nem szükséges állandóan maximális fordulaton dolgoznia, és az sem mellékes, hogy sokkal halkabb lesz. A szakember díja, és a drágább készülék talán soknak tűnik, de ha olcsó és kis teljesítményű klímánk van, ennek az árkülönbözetnek a többszörösét fogjuk később villanyszámla formájában kiadni.

Inverteres klíma
A mai ismereteink szerint a klímák legmagasabb fokát képviseli az inverteres klímaberendezés. Ez a készülék körülbelül 30 százalékkal többe kerül a hagyományos split klímáknál, ugyanakkor körülbelül ennyivel többet is tud. A működési elvbe nem megyünk most bele, pusztán felhasználói szempontból nézzük meg, mi is a különbség a kétféle készülék között.

Ha egy hagyományos klímaberendezésnek nem kell kihasználnia teljes kapacitását, csupán a háromnegyedét, akkor például egy órás intervallumból háromnegyed órán keresztül maximális fordulatszámon dolgozik, majd a következő negyed órára lekapcsol. Ellenben az inverteres klíma végig üzemel 75 százalékos teljesítménnyel. Ennek több előnye is van, például sokkal halkabban fog működni a berendezés, és az egészségünkre is jótékony hatással van. Emellett persze a spórolásban játszik nagy szerepet, egy inverteres klímával ugyanis körülbelül 30-40 százaléknyi energiát tudunk spórolni a hagyományoshoz képest. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: meglehetősen hamar visszahozza az inverteres berendezés a ráköltött árkülönbözetet.

Helyes üzemeltetés és karbantartás
Talán nem is gondolunk bele, mennyi energiát tudnánk megtakarítani a klíma helyes üzemeltetésével. Nem kell feltétlenül kompromisszumokat kötnünk a kényelmünk kárára, csupán pár apróságot tartsunk észben:

Ne kapcsolgassuk a klímát! Sokan úgy gondolják, hogy ha a klímát csak időközönként kapcsolják be annyi időre, amíg valamelyest lehűti a lakást, majd kikapcsolják, azzal sok energiát meg tudnak spórolni. Ezzel több probléma is van. Az első máris az, hogy vélhetően nem azért vásároltuk a klímát, hogy aztán ne használjuk. Emellett sem az egészségünk szempontjából, sem épületfizikai szempontokból nem szerencsés a ki-be kapcsolgatás. És végül: Egy jól méretezett klímaberendezésnek egyszerűbb és olcsóbb hűvösen tartania a lakást, mint állandóan visszahűteni a felmelegedett levegőt. A kapcsolgatás tehát nem csak a készülék élettartamát rövidíti meg, de spórolásra sem feltétlenül alkalmas.

A megfelelő árnyékolással is nagyon sokat tehetünk azért, hogy a klímának ne kelljen feleslegesen üzemelnie. Ha a déli órákban a nagyobb üvegfelületeket árnyékoljuk, azzal rengeteg energiát tudunk spórolni. Szintén érdemes odafigyelni arra is, hogy a hőtermelő elektronikai eszközök (számítógép, televízió, hifi) ne legyenek feleslegesen bekapcsolva. Ha nem használjuk őket, kapcsoljuk ki, mert csak a klímának adnak munkát.

Két olyan eset van, amikor a klímát ki kell kapcsolni. Az egyik a szellőztetés. Bár a hűvös levegőt egyben frissnek is érezzük, mégis szükséges a lakás elhasznált levegőjét időközönként kiszellőztetni. Ekkor a klíma teljesen feleslegesen menne, csak csúcsjáraton igyekezné leküzdeni a forróságot mindhiába. Ha az időjárási viszonyok engedik, akkor éjszakára is kikapcsolhatjuk a klímát, hogy inkább a kinti hűvösebb levegő hűtse le a lakást.

Az évenkénti karbantartással is tudunk spórolni, bár ezt nem fogjuk azonnal tapasztalni. Minden szezon elején ki kell(ene) takarítani a szűrőket, amelyekben nem csak por, de például kórokozó baktériumok is megtelepedhettek. Noha a kitisztított klíma körülbelül csak annyit tud spórolni, amennyibe a tisztítás került, az élettartamának meghosszabbítása révén mégiscsak több marad a zsebünkben!

Forrás: http://www.epitesiportal.hu/cikkek/az-olcso-klima-tobbe-kerul-mint-a-draga_261.php
A cikk szerzője: Demeter Kornél


TOvábbi híreink>>

Minden jog fenntartva! - TP Budai Kft. weboldal készítés: http://webatta.hu